Μετά τη συμμετοχή της στο μαραθώνιο του Λονδίνου, η Claire η οποία είναι παραπληγική, θα διανύσει με ποδήλατο την απόσταση Λονδίνο - Παρίσι!!!

Η Claire ήταν αθλήτρια ιππασίας, αλλά μετά από ένα ατύχημα την ώρα της προπόνησης το 2007, υπέστη κάκωση νωτιαίου μυελού και έμεινε παράλυτη. Η ρομποτική τεχνολογία της επέτρεψε να συμμετάσχει και να τερματίσει στο μαραθώνιο του Λονδίνου 2012. Φορώντας το εξωσκελετικό σύστημα υποβοήθησης βάδισης ReWalk και μετά από μήνες εξάσκησης, κατάφερε να σταθεί όρθια και με την κατάλληλη κλίση του σώματος της να δίνει εντολή στα ρομποτικά πλαίσια που βρίσκονται στα πόδια της ώστε να τα κινούν κατάλληλα σε κάθε βήμα!

Μαραθώνιος Λονδίνου 2012

Η Claire είναι ιδιαίτερα δραστήρια και ηγείται της προσπάθειας "Get Claire Walking" με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την έρευνα στις κακώσεις νωτιαίου μυελού

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να διανύσει με ποδήλατο την απόσταση Λονδίνο - Παρίσι!!! Θα χρησιμοποιήσει ένα τρίκυκλο ποδήλατο το οποίο είναι εφοδιασμένο με μία συσκευή ηλεκτροδιέγερσης και ένα ειδικό ελεγκτη, το σύστημα RehaBike. Πιο συγκεκριμένα, ασθενή επιδερμικά ρεύματα θα διεγείρουν κατάλληλα διάφορες μυικές ομάδες στα κάτω άκρα ώστε αυτά να κινούν τα πεντάλ με τρόπο συγχρονισμένο και ανάλογο της κίνησης του ποδηλάτου. 

Η τεχνολογία ονομάζεται Λειτουργικός Ηλεκτρικός Ερεθισμός (Functional Electrical Stimulation - FES) και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αντιμετώπιση κινητικών διαταραχών σε νευρολογικά προβλήματα, όπως στην υποβοήθηση βάδισης σε πτώση πέλματος (drop-foot), σε ασκήσεις επανεκπαίδευσης κάμψης-έκτασης άνω άκρων, κτλ. Αυτή η εφαρμογή στην υποβοηθούμενη ποδηλασία (FES Cycling) είναι εξαιρετικά καινοτόμα, καθώς ο ηλεκτρικός ερεθισμός θα μπορεί να διεγείρει 8 μύες ενώ ταυτόχρονα ειδικοί αλγόριθμοι θα ελέγχουν ποιες μυικές ομάδες θα πρέπει να συσπώνται κάθε στιγμη βάσει μετρήσεων της ταχύτητας του ποδηλάτου και της φάσης των πετάλ!

RehaBike - FES σε τρίκυκλο ανακεκλιμένο ποδήλατο

To βρετανικό τηλεοπτικό καναλί ITV καλύπτει όλες αυτές τις προσπάθειες με εκτενή άρθρα και βίντεο που μπορείτε να βρείτε εδώ. Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται τα πλάνα από τα τηλεοπτικά γυρίσματα και από τον Dr. Derek Jones, υπεύθυνου της εταιρείας Anatomical Concepts που αντιπροσωπεύει το σύστημα στη Μεγ. Βρετανία και το προσφέρει τεχνική υποστήριξη σε αυτό το εγχείρημα.

Το FES cycling είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εκγύμναση παραλυτικών άκρων με πολλαπλά οφέλη στη μυοσκελετική ενδυνάμωση, καρδιοαναπνευστική βελτίωση, πρόληψη διαβήτη, κ.α. και εκτενή ερευνητική τεκμηρίωση. Η εκδοση του FES cycling σε στατικό ηλεκτρικό ποδήλατο ονομάζεται RehaMove και συνεργάζεται με το ποδήλατο MotoMed Viva 2. Μάλιστα, το RehaMove ήδη χρησιμοποιείται από την Claire κατά την προετοιμασία της ώστε να δυναμώσουν οι μύες και να συνεχίσει την προπόνηση με το RehaBike.

RehaMove - FES σε στατικό ηλεκτρικό ποδήλατο κινησιοθεραπείας (συμβατό μόνο με το MotoMed Viva 2) 

Και τα δύο συστήματα βασίζονται σε σχετικά νέα τεχνολογία (περίπου 8 χρόνων). Ωστόσο το RehaMove έχει καταφλερει να γίνει ήδη ιδιαίτερα δημοφιλές θεραπευτικό μέσο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και αποτελεί μέρος του προγράμματος αποκατάστασης σε παραπληγίες και τετραπληγίες (υπάρχει έκδοση και για άνω άκρα). Στην Ελλάδα τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό στους επαγγελματίες αποκατάστασης.

Στην Ελλάδα και Κύπρο τα συστήματα αυτά αντιπροσωπεύονται από την εταιρεία μας. Το RehaMove μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο χώρο του θεραπευτή όσο και από τον ίδιο τον ασθενή για κατ' οίκον εξάσκηση. Ενδείκνυται σε ατελής και πλήρης κακώσεις νωτιαίαου μυελού, καθώς και σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, κτλ. 

Διαβάστε επίσης:

Δείτε το σχετικό βίντεο


Χωρίς Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος

Νέο Σχόλιο

Νέο Σχόλιο

«όλα τα άρθρα