Πρωτόκολλο Μέτρησης

Η διαδικασία της μέτρησης και η ανάλυσης της βάδισης είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη. Διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου τοποθέτησης του συστήματος RehaGait. Παρακάτω περιγράφεται συνοπτικά η διαδικασία.

1Εφαρμογή RehaGait

Τοποθέτηση Αισθητήρων

Αρχικά τοποθετούνται οι αισθητήρες κίνησης. Ειδικά σχεδιασμένοι ιμάντες με τη βοήθεια Velco (διατίθενται διάφορα μεγέθη) επιτρέπουν τη σταθερή προσάρτηση των αισθητήρες σε κάθε παπούτσι, κνήμη, μηρό και μέση.

Λόγω της χρήσης γυροσκοπίων, ο προσανατολισμός και τοποθέτηση των αισθητήτρων δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένο και επαναλήψιμο τρόπο, καθώς ειδικοί αλγόριθμοι αναγνωρίζουν την 3Δ θέση τους.

2Επιλογή Χώρου Μέτρησης

Η μέτρηση πρέπει να διεξαχθεί σε επίπεδο και σκληρό έδαφος (σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο) ή εναλλακτικά σε κυλιόμενο διάδρομο βάδισης.

3Διεξαγωγή Μέτρησης

Ζητείται από τον ασθενή να περπατήσει με την ταχύτητα που μπορεί, ενώ εάν χρειάζεται ο θεραπευτής στέκεται δίπλα του ή ο ασθενής χρησιμοποιεί κάποιο βοήθημα βάδισης (μπαστούνι, περπατούρα, κτλ).

Ο ασθενής θα πρέπει να εκτελέσει τουλάχιστον 10 διπλά βήματα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το μήκος βάδισης θα πρέπει να είναι περίπου 10 μέτρα.

4Μεταφορά Δεδομένων

Όσο διαρκεί η μέτρηση, τα δεδομένα μεταφέρονται ασύρματα στο tablet που έχει εγκαταστημένο το λογισμικό ανάλυσης RehaGait και γίνεται αυτόματα η ανάλυση. Το λογισμικό έχει επιπλέον σύστημα διαχείρισης ασθενών και βάση δεδομένων όπου σας επιτρέπει να εισάγεται νέους ασθενείς ή να παρακολουθείτε την εξέλιξη της πορείας υφιστάμενων σε κάθε διαδοχική μέτρηση.

5Ανάλυση & Ερμηνεία Μετρήσεων

Οι μετρήσεις αναλύονται αυτόματα από το λογισμικό, συγκρίνονται με τιμές αναφοράς υγιών ατόμων (περιέχεται βάση γνώσης 1800 ατόμων), εξάγονται στατιστικοί δείκτες και δημιουργούνται διαγράμματα προόδου. Για πλήρη ανάλυση των παραμέτρων που αναλύονται και των χαρακτηριστικών του λογισμικού επισκεφθείτε την αντίστοιχη Ενότητα.